Sztuka wykonywania origami i innych form składania papieru.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się więcej na stronie internetowej wina. Wina posiadają dodatkowo niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym efektem fermentacji, jednak hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za pomocą przedsięwzięcia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują mnóstwo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby wyeliminować tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
3. Sprawdź stronę
4. Kliknij dla szczegółów
5. Zobacz szczegóły Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.